Ett hål i mitt hjärta

En grå och regnig november söndag i Helsingborg. En dag när det råder viss tveksamhet om solen över huvudtaget orkat sig upp över horisonten. En dag som så många andra söndagar börjar med kaffe och en avslappnad stund med Helsingborgs Dagblad. Idag blev jag djupt berörd av Annika Brocknäs levnadsöde.

En familj som alla andra men där cancern obönhörligt slog sina maligna armar om dottern Ebba, sex år ung, 2006. I somras drabbades familjen ännu en gång då Annika Brocknäs även miste sin man. Hon är nu ensam med sina barn. Fem barn som mist både en syster och en pappa. Sådant borde inte få hända.

Den tragiska verkligheten, att ett av fyra barn inte överlever cancer, finns ständigt med i bakhuvudet men är inte just det vi diskuterar och tänker på när vi lägger ner själ och hjärta i vårt arbete med att sprida budskapet och samla in pengar. Varför? För att annars orkar vi helt enkelt inte.

Glädje är nämligen en fantastisk katalysator och får mycket verkställt. Vi börjar varje träning med en riktig humörhöjare. Under tjo och tjim, applåder och ”high fives” hyllar vi våra sponsorer. Alla generösa företag som valt att dela med sig av både medel, produkter och tjänster sänds en tacksam tanke. Ge och ta. Våra events och andra initiativ grundar sig på att ge våra medmänniskor och företag ett värde, en upplevelse och en positiv sådan. Då är det lätt att det hela utvecklar sig till ett jippo och det är absolut inget fel med det!

Men emellanåt så gör sig verkligheten påmind. Som i morse. Eller som igår när vi stod på McDonalds och pratade med folk som delade med sig av sina egna livsöden kring cancer. Vi skramlade med bössor och sålde hjärtan. Silverhjärtan. Med hål i. Hålet i hjärtat berör och diskussionen kring symboliken blev allvarsam och tung.

Billy Ydefjäll, som själv miste sin dotter för fem år sedan, säger: ”För mig kommer det alltid att finnas ett hål i mitt hjärta. Oavsett hur lång tid som går så är det alltid en bit som fattas mig. Men jag tror att det viktiga är att man själv får avgöra vad hjärtat betyder för den som bär det.”

Vi drabbas alla mer eller mindre av förluster på vår resa genom livet. Livet måste gå vidare, med eller utan hål i våra hjärtan. Med eller utan silverhjärtan. Men väljer du silverhjärtat bidrar du aktivt till Barncancerfondens vision om att utrota barncancer. I framtiden kan det betyda att fyra (inte tre) barn av fyra får möjligheten att vakna upp en grå och regnig novemberdag.

Vid tangentbordet,

Helena Björk

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s