Lance Armstrong & Team Rynkeby

Av: Rolf Munke

Världens bäste dopade cyklist erkänner till slut sitt missbruk i en intervju hos Oprah Winfrey.

Han är långt ifrån ensam om att ha dopat sig, vare sig inom cykelsporten eller andra idrottsgrenar där uthållighet ställs på sin spets. Men ju högre du klättrar, desto större blir fallet, ju mer medialt intresse väcker det och vi blir rent ut sagt förbannade. Våra förebilder, de som lyckats, som vi ser upp till, är de vi minst av allt vill se avklädda och avslöjade. För samtidigt klär det omedvetet av oss själva, vi litade på någon man inte borde lita på..

Varför tar då idrottsmän så stora risker? Det finns olika anledningar, allt från Kalle som ska ställa upp i ett distriktsmästerskap till Armstrong som tjänat 100 tals miljoner kr på sin idrott. Girighet, makt, uppskattning stressar våra hjärnor till att fatta begränsade beslut.

I en undersökning för några år sen i USA, fick folk frågan om de kunde tänka sig att dopa sig, för att vinna olympisk guldmedalj med vetskapen att de skulle dö fyra år senare. Merparten kunde tänka sig det…

Lance Armstrongs bakgrund är speciell. Han var idrottsmannen som fick cancer men som besegrade både den och alla sina konkurrenter. 25 år gammal fick Armstrong diagnosen testikelcancer. Sjukdomen hade spridit sig till lungorna, magen och hjärnan. En hjärntumör och en testikel fick opereras bort och övrig medicinering sattes in.

Armstrong blev frisk och kunde efter två år återuppta sin cykelkarriär fullt ut. Hans idrottsliga meriter känns dock ointressanta, så här med alla korten på borden.Mannen som startade en välgörenhetsstiftelse till förmån för cancerpatienter och som så starkt propagerade mot doping i alla offentliga sammanhang. En riktig framgångsaga och ett föredöme.

Mats Olsson, Kvällsposten belyser i sin krönika om Armstrong den 23/1 jämförelsen av hur vi och idrotten fördömer idrottsmän hårdare i jämförelse med andra brottslingar. Som att mord, avrättningar, våldtäkter, rån, misshandel kan få mindre utrymme hos oss och medierna. Jag tror att just det att vi litade på ex. Armstrong gör att vi känner oss lurade. En tjuv har vi ju aldrig litat på, så att denne utförde ett grovt rån stämmer överens med våra föreställningar.

En positiv sak i sammanhanget var att han 1997 startade en stiftelse som arbetar med forskning mot cancer. Totalt har denna stiftelse samlat in över 500.000.000 dollar. Armstrong har tvingats lämna sina uppdrag men stiftelsen lever vidare i det goda syftet att förbättra livet för cancerdrabbade människor runt om i världen.

Team Rynkeby Helsingborg har på några få månader och utan idrottsliga prestationer att falla tillbaka på redan samlat in 1.000.000 kr till barncancerfonden. Vi har nått vårt första ursprungliga mål, men som de vinnare vi är siktar vi långt högre under 2013.

Till Lance Armstrong vill jag personligen säga:

– Välkommen till Team Rynkeby Helsingborg! Cykla med oss till Paris, inte för att tävla utan för den goda sakens skull. Vi kämpar för livet. Dela med dig av dina erfarenheter från arbetet med den stiftelse du var upphov till. Du behöver inte dopa dig, vi är alla vinnare på vägen till Paris och cyklar tillsammans över mållinjen. Vi är ett lag som ställer upp för varandra och för vår sak. Här finns gemenskap och trygghet.

170 dagar kvar till start…

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lance Armstrong & Team Rynkeby

  1. Lars Densfelt skriver:

    Shit, vad fint skrivet!! Precis så ska man känna om man är en del i Team Rynkeby eller något annat där man gör gott för andra utan att framhäva sig själv. Vi gör det tillsammans! Svårt eller lätt.
    Come rain – come shine!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s