Clown för livet – och så är det fint väder ute!

clown_for_livet_992_640 

Text: Rolf Munke

I torsdags sände STV2 en dansk dokumentär om en barncancerkliniks vardag och belyste framförallt vänskapen mellan en pojke, Tobias och sjukhusets anställde clown, Angus.
(Även i SVT 2 idag lördag 26/1 kl 17.05 och söndag 27/1 kl 23.05)

I Danmark finns det sammanlagt 24 sjukhusclowner. De arbetar inte under stress, har inga tider som ska passas. En clown har tid för barnen! Idén bygger på att jämsides med traditionell medicin bygga motståndskraft genom glädje,  lek och skratt .

I dokumentären ägnas mycket tid åt Angus tankar och funderingar efter nio års arbetserfarenhet. Stunden som fångade mig mest var när Tobias, vid ett återbesök fick komplimanger för att håret växt ut igen – Ja och så är det fint väder ute, sa han…

Ett tips för dig som ämnar se den: Stäng av mobiler, datorer och gå in i dokumentären med en närvaro så kan du fånga känslorna, pratet, tankarna. Det blir så mycket mer då.
I Sverige säger vi att tre av fyra barn överlever cancer. I eftertexten till dokumentären stod 80 procent  dvs  fyra av fem, låter bättre..

En clown har sin plats även utanför sjukhusdörrarna. Att ta oss själva bort från allvarets minerade marker och slappna av mer kanske är det bästa hälsotipset 2013. Det behövs humor i vår vardag.
Och kärlek…

Annonser
Det här inlägget postades i Media, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s