Masterclass i cykelverkstan

Med våra likadana cyklar och identiska kläder, eget serviceteam med kock och mat och mekaniker med reservdelar som är beredda att hoppa ut och byta ett havererat hjul på fyra sekunder, är det inte utan att vi känner oss som värsta cykelproffsen redan. I alla fall när man halvt drömmande föreställer sig laget glida fram i snygg formation mot Paris en varm vecka i juli.

Den känslan blev inte sämre av att vi i helgen fick hjälp med bikefitting, alltså den personliga anpassningen av cyklarna, av ett riktigt proffs, bikefitKlas Johansson.

Efter tolv år som landslagscyklist driver Klas nu tillsammans med Glenn Magnusson Probikefit. Han är också kontrakterad av svenska cykelförbundet, och är med på alla stora mästerskap som VM och OS. Det var han som ställde i ordning cyklarna till linje- och tempoloppen under OS i Peking 2008 och London 2012 och på VM-loppen sedan 2005. Han har också varit personlig tränare och coach åt Susanne Ljungskog. Han har deltagit som mekaniker på Tour de France och Giro d’Italia flera gånger, i år med Team Vacansoleil-DCM.
Denne minst sagt rutinerade och meriterade mekaniker tog sig alltså en helg tid att komma till Helsingborg och hjälpa oss att sitta bättre på våra cyklar.

Först kopplades cyklarna upp i en trainer och så fick vi en i taget sitta upp och trampa en stund och Klas iaktog med vant öga och ställde frågor om hur det kändes. Efter det föreslog han höjning eller sänkning av sadel och så provades det lite olika inställningar. Det mättes styrstammar och lodades knä- och pedalavstånd, pratades negativ och positiv fotvinkel och mycket annat.bikefit2

Om alla cyklister varit likadant byggda hade Klas jobb inte varit så svårt…
 

För min del blev resultatet en höjning av sadeln med nästan 2 cm och med rådet att kanske prova att höja ännu lite till efter några veckor. Det är rätt mycket men efter att ha kört några turer kan jag konstatera att det känns bra och ger nog också lite mer kraft i pedalerna.

Det blev en intressant och givande eftermiddag och vi fick med oss inte bara en personligare cykel utan också en hel del värdefull kunskap. Ett stort tack till Klas Johansson för hjälpen och till Mattias Frohm som ordnade så det hela blev av!

/Anders Berndt

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s