Liten tuva stjälper ofta stort lass

Oftast tror man att man äter mindre kalorier än man faktiskt gör. Något litet här och där, kanske rent av per automatik kan vara just det som hindrar dig från att nå ditt mål. En noggrann kostdagbok, där allt noteras i några dagar avslöjar ofta dessa dolda kalorifällor.

Här följer en lista på vanliga extra intag av väldigt kaloririka livsmedel  som  vanemässigt åker med i varukassen eller vid biltankningen och vad de ungefär  motsvarar för aktivitet för att förbrännas:

12 -15 godisbitar 100 gram      500 kalorierliten_tuva

kanelbulle/vetebröd 100gr    500 kalorier

Marabou choklad 100 gr          500 kalorier

Ostbågar/chips 100 gr              500 kalorier

Glass 1/2 liter                               1000 kalorier

Digestive/rån/kex 100 gr        500 kalorier

500 kalorier motsvarar ungefär 1 timmes cykling/löpning eller 2 timmars promenad.

Med detta för ögonen är det lätt att förstå kostens betydelse i relation till rörelse.

10 timmars ganska hård cykling i veckan bränner teoretiskt ungefär 1/2 kg fett dvs. ca 5000 kalorier. Det motsvarar ungefär 5 hg lösgodis + 1/2 liter glass och 3 kanelbullar i veckan. Så vilket passar dig bäst? Öka träningen med ytterligare 10  timmar i veckan för att gå ner 1/2 kg eller ta bort lösgodiset, glassen och kakorna?

Periodisk fasta, korttidsfasta 5:2 metoden.

Det här är ett sätt att få ner vikten och även att reglera den framöver. Metoden har fått ökat intresse på senare tid. I ett Tv-program Vetenskapens värld den 27 mars, kan ses på Svt Play, får vi en inblick i pågående forskning kring korttidsfasta. Det finns olika varianter, men den vanligaste är så här:

– Välj ut 2 dagar i veckan, sammanhängande (vanligast) eller var för sig om du är ovan , där du begränsar ditt näringsintag till ca 500 kcalorier. Dessa dagar kallas för ”fastedagar”. Du kan äta de 500 kalorierna i ett mål eller ex. dela upp på 3 lågkalori måltidsersättningar.

– De andra 5 dagarna äter du som vanligt.

Några av fördelarna:

  • Eftersom kvinnor och män under ett dygn gör av med ca 2100 – 2700 kalorier (stillasittande jobb och ingen träning) så blir det ett energiunderskott/viktminskning dessa fastedagar. Forskningen (se programmet) visar att vi de andra dagarna inte äter speciellt mycket mer än om vi inte fastat.
  • Ämnesomsättningen hinner inte  ändras på endast 1- 2 dagar utan börjar starta en anpassning (minskar) först på 3:e dygnet. Istället tycks det som ämnesomsättningen ökar under de 2 första dygnen utan så mycket mat.
  • Fastedagarna tycks öka tillväxthormonerna i kroppen vilket leder till ökad fettförbränning och i kombination med styrketräning ökad muskelmassa.
  • Man går inte miste om god mat ex fredagsmys, en kväll på restaurang etc. Fastedagarna kan läggas individuellt så de passar din vecka.

Korttidsfasta förutsätter att du är frisk, har ett sunt förhållande till mat och ingen ätstörningshistorik. Även personer med stressrelaterade sjukdomar eller upplevd  hög stressnivå  bör undvika fasta då denna bidrar till ökad stress i kroppen.

// Jag provar just nu korttidsfasta, programmet i Vetenskapens värld triggade i gång mig. Några trivselkilon kring kroppens mitt vill jag ha bort oavsett och jag vet att det blir lättare cykla till Paris med mindre packning…

Lägger mina fastedagar på söndag och måndag (ibland kör jag en bonusdag på fredagen). Det innebär att jag oftast njutit av en restaurangmiddag på lördagen och tisdagens fisk på lunchrestaurang är helig.

Söndagen cyklar jag ett individuellt långpass och kombinationen med fastan den dagen gör att kroppen efterhand tränas på att förbränna och fungera med fett som huvudsaklig energikälla eftersom kolhydraterna tar slut under passet. Lite jobbigt och ovant för kroppen  första passen, nu går det riktigt bra.

De pass som vi kör tillsammans speciellt torsdagspassen kräver mer snabb energi så att fasta de dagarna är inte att rekommendera.

Rolf Munke

Licensierad kostrådgivare på Pauluns näringscenter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s