Bonjour René

Ibland önskar jag att jag kunde fånga en stund, en stämning för att kunna plocka fram den och dela med mig vid tillfällen när livet behöver piffas till lite grann. Om jag kunde måla som Monet, eller Manet, eller vad de nu heter, skulle jag ha fångat dagen i följande bild;
Blå himmel och en strålande sol som samsades med enstaka bomullsmoln. Från toppen av en hög kulle breder den franska slätten ut sig. En väg går på skrå ner mot en by där kyrktorn och hus ligger samlade som en grå skimrande liten klick inbäddad i grönska. Vägen kantas av stolta björkar med kritvita stammar och skuggande lövkrona. Fälten är guldgula av mogen vete och i fjärran samlar en traktor ihop halm till runda balar. Det är vackert så att det gör ont!

Men eftersom jag sitter på en cykel och susar fram på nämnda väg i ganska hög fart (skönt med fartvind när termometern står på 38 grader) finns varken tid eller talang att måla en tavla, så jag säger åt hjärnan att för evigt minnas denna bild.

Tidigare på morgonen, klockan åtta stod vi redo att starta dagens färd mot Paris. Vid denna stund var dock känslan en annan. Sömniga ögon och faktiskt lite trötta ben. Denna morgonstund hade inte guld i mun (om man inte räknar frukosten som bestod av croissant), men mjölksyra i benen.

Dessutom var det lite som i Niklas Strömstedts snyftarlåt ”Sista morgonen”. Det hände nå’t på natten och på morgonen…var Gunther-epoken förbi. Renée hade gjort entré. Och vad detta handlar om är alltså att den bland manliga cyklister väl spridda fascinationen för kroppsbehåring nu har nått ansiktet. Benen ska helst vara släta men i ansiktet är det tydligen helt acceptabelt att odla de mest obskyra frisyrer. Gunther var lite småläskig men Renée… O-la-la vilken smörklick!

Ibland gör sig historien påmind på vår färd. Inte alltid genom charmiga medeltida byar utan ibland även lite mörkare och svårgreppbar. Idag cyklade vi förbi krigskyrkogårdar från första och andra världskriget. Vita kors (för franska, engelska och amerikanska soldater) och gråa kors (för tyska soldater) i långa rader. Varje kors minner om en människa som alltför tidigt fått sluta sitt liv. Unga människor som för evigt är saknade av familj och vänner. Och jag tänker på vår färd och vårt mål – att barn och unga människor som Gustav, Vanessa, Noel och Cecilia som drabbats av cancer ska få leva ett långt, spännande och glädjefyllt liv.

Imorgon kommer vi fram till Paris. Vi kommer skratta och gråta och krama om vänner och familj som möter upp vid Eiffeltornet. Vi är stolta över att ha tagit oss hit, men ännu mer stolta över att vi – tillsammans med en massa andra människor – lyckats samla in 1,7 miljoner kronor till Barncancerfonden. Kanske är det just dessa pengar som hjälper till att rädda livet på en unge som visar sig vara en talangfull konstnär. Kanske lyckas denna konstnär fånga en vacker stund, en stämning som blir till glädje för många människor under lång tid. Ungen kanske heter Monet, eller Manet eller till och med Renée.

20130719-002810.jpg

20130719-062332.jpg

Carin Cronström

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bonjour René

 1. Anders skriver:

  Lite tråkigt för alla oss som följt er att ni snart når ert mål.
  Kan även tänka mig att ni känner likadant då ni inte kommer att träffas så intensivt.
  Hursomhelst så var ju trots allt det STORA målet att samla in pengar till Barncancerfonden och där tycker jag att ni nått fram och lyckats med råge, Grattis!

 2. zarischka skriver:

  Underbart skrivet! 😀

  Tack för att ni gör den här resan, och tack för att ni delar med er till oss härhemma. 🙂

 3. Jessica skriver:

  Tack för att ni delar med er av era tankar med en sådan innerlighet och självklarhet. Blir både inspirerad och mycket berörd av er insatser, engagemang och syftet. Så starkt och så fint! En rejäl tummen upp för er, dock inte rakad!

 4. Tony Leiegård skriver:

  Grattis till Er alla för ett bra genomfört lopp och ett extra stort grattis till födelsedags barnet Lars Lindell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s