Aron Anderson kämpar för barnen!

aron porträttAlla som drog på sig den gula tröjan och cyklade från Skandinavien till Paris är hjältar och har säkert inspirerat massor av människor på vägen. Men en, vars tröja lyser gulare än gul, är den som sitter på Aron Anderson. En ung man, en inspirationskälla djup som Marianergraven och som inte ser begränsningar som något annat än utmaningar att övervinna.

Vi träffar Aron första gången i Ljungbyhed, i slutet på maj i år, på ett träningsläger. Aron som cyklar med Team Täby kommer i sällskap med Alex Ampraziz, Rynkebys svenske projektledaren. Aron tycker att de skånska backarna är besvärliga och jag undrar hur han skall klara stigningarna i Belgien och norra Frankrike.

aronMen det är ett frågetecken som snart ska rätas ut. På kvällen förstår vi att det här inte är en kille, vem som helst. Aron håller ett föredrag om sitt smått sensationella 25-åriga liv med bland annat fyra Paralympics. Ett föredrag som slår an samtliga strängar i känsloregistret och tar med oss åhörare på en hisnande resa genom högt och lågt, glädje och sorg. Som en röd tråd genom föredraget anar vi hans drivkraft att göra det ”omöjliga”.

Han berättar om hur han som åttaåring drabbades av cancer, en tumör i bäckenet, och fick spendera hela sommarlovet på sjukhus. På sin födelsedag fick han inte bara tårta och presenter utan även sin första cellgiftsbehandling. En behandling som skulle följas av många fler och en operation som slutligen sätter honom i rullstol.

imageTrollbundna lyssnar vi till symboliken med gäddan som han och hans pappa hade fiskat flera timmar tidigare. Som där i köket borde varit död sen länge men på något underligt vis gjorde sitt sista dödsryck och plötsligt började sprattla våldsamt. En åttaårig Aron tog detta som ett tecken. Ett tecken på att han skulle besegra döden.

Det gjorde han. 18 år senare tar han emot folkets jubel, en stor välkomstdelegation och sin familj när han som förste Rynkebycyklist anländer Paris 2013. Bakom sig har han 1000 medcyklister och 120 mil på en handcykel. 120 mil med mycket tuffa backar. Backar som Mur de Huy. Kanske måste man ha sett den för att förstå vilken oerhörd bedrift det är att ta sig upp för just Mur de Huy. Ivrigt påhejad av sitt team, kämpar Aron sig upp. Han klarar det. Fullständigt uttömd går den sista energin till en segergest och en välförtjänt kram till sin buddy.

– Ett fantastiskt ögonblick att få vara med om detta, för hela teamet, sa Thomas Silbersky.
För hela världen, skulle jag vilja tillägga. Filmen har över 5000 visningar på Youtube.

Aron tillskriver Barncancerfonden det faktum att han överlevde cancern. Må så vara, men att kämpa vidare för livet – det gör Aron på egen hand. Han gör det för barnen. Vilken kamp och vilket liv!
aron ankomst
I skrivande stund är Aron i full färd med att ta sig an nästa utmaning – att bestiga Kebnekaise. Omöjligt, tänker jag. Vi får väl se!

Vid tangentbordet,
Helena Björk

Annonser
Bild | Det här inlägget postades i Deltagare 2013, Resan till Paris. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Aron Anderson kämpar för barnen!

  1. Anna-Carin Wallin skriver:

    Vilken kille Aron är. Så mycket vilja inom sig och så mycket medmänsklighet. Jag blir rörd. Kram

  2. Ewa J-hsson skriver:

    Oj, säger jag. Håret reste sig på mina armar. Tänk vad lätt det är att ta livet för givet, vilket det inte är.. En kram till Aron Andersson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s