Världens bästa Emma

En samvetsfråga: Om det är dåligt väder, kanske regn och blåst när du hade tänkt ge dig ut på landsvägen och träna cykel – visst ger du dig själv ledigt då? Slår dig i stället ner i myssoffan och kollar lite på TV? Emma Johansson och hennes man Martin Så resonerar definitivt inte Emma Johansson! Denna, hennes disciplinerade inställning har säkert bidragit till att hon för närvarande rankas som världsetta i sin cykelsport. Tillsammans med sin man och tränare Martin Vestby höll Emma en uppskattad föreläsning den 18 november i Hansson Bils lokaler. Cykelklubbarna var representerade och så även Team Rynkeby Helsingborg.

Innan Emmas föredrag tog vår lagkapten Stefan Fransson tillfället i akt att berätta för publiken vad välgörenhetsprojektet Team Rynkeby handlar om och vad laget medlemmar lägger ner både tid och kraft på. Cykelturen till Paris är slutackordet, en manifestation för att sprida budskapet och ytterligare ett sätt att öka medvetenheten om barncancer. Vårt fokus ligger ändå på det nästan årslånga insamlingsarbete för Barncancerfonden, där vårt mål för 2014 är satt till 2 miljoner kronor.

Tillsammans gör vi skillnad!

Team Rynkeby lyssnar på Emma Johansson

Att sätta mål
Varför avviker Emma inte en millimeter från lagd träningsplan? Jo, för att det är en principsak för henne och ju snabbare hon ger sig ut i regnet för att bli klar med träningen, desto tidigare kan hon då nöjd krypa ner i soffan efter väl förrättat värv. 

Emma började som en talangfull mountainbike-cyklist, men i samband med Cykelgymnasium bytte hon till landsvägscykling. Det hindrade henne dock inte från att vinna guld i SM i cykelcross för några veckor sedan. Först när hennes man, norrmannen Martin Vestby tog på sig tränarrollen började Emma sätta upp tydligt uttalade mål med sin cykelkarriär. Hon tvingade sig att definiera vad hon menade med att vilja bli bäst. Högst upp på målpyramiden stod OS i London 2012 och givetvis en guldmedalj. Längst ner stod mer triviala fakta, som att hon måste ha en cykel. Hennes mål däremellan bestod av att kunna placera sig i stora tävlingar och att ”komma på pallen” i ett VM-lopp. Med två års träningssamarbete var det dags för OS i Peking 2008 som ett av delmålen mot London. Förberedelserna var optimala och Emma lyckades ta andraplatsen i linjeloppet och blev Silver-Emma med stora delar av svenska folket. Det första hon säger till Martin efter målgång är dock, lätt besviket – Fan, jag kunde ha vunnit! 

Att hitta glädjen
Som vanlig cykelintresserad motionär fanns det flera saker i föredraget att ta till sig. Martins träningsfilosofi kan fungera på oss ”vanliga” också, även om vi inte skulle ha Emmas höga ambitionsnivå och kompromisslösa vilja. Vi behöver ju alla mål att sträcka oss efter och riktpinnar att sträva mot. Men vad gör man då när utvecklingen plötsligt går i stå? Hur bryter man dödlägen, i cykelkarriären eller kanske i ett förhållande? Efter en svår nyckelbensvurpa och ett OS i London, som gick något sämre (6:a) än hon tänkt, började tankar komma på att lägga av. Martin och Emma kunde lyckligtvis snart hitta nya impulser, en tredje part och man som exempelvis ifrågasatte parets sätt att tilltala varandra. Dessutom kom en insikt av att det måste finnas en glädje i det man gör, som hjälper till att driva på framåt. Publiken kunde därför glatt uttrycka ett spontant ”Wow!” när Emma tillkännagav att hennes målpyramid nu även innehåller ett OS i Rio 2016!

Tack till Hansson Bil, som för övrigt sponsrade både Emma och Team Rynkeby med bil förra året!

Team Rynkeby Helsingborg,
genom Lars Johansson

 

 

 

 

Bild | Det här inlägget postades i Events, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s