Coldzyme – ja, det funkar!

Har du sett reklamen på TV den senaste tiden om Coldzyme? Om inte är det kanske inte så konstigt när vi här så i förkylningstider översköljs av diverse produkter som alla mer eller mindre sägs bota förkylning. Men hör och häpna, nu har det dykt upp en liten spännande sak som faktiskt funkar.

produktbild-alla-headerNu grundar jag mitt ställningstagande på två ting. Det ena är min egen erfarenhet som i sammanhanget (i vetenskaplig mening i det närmaste är att betrakta som anekdotisk) men också på en vetenskaplig studie – om än en pilotstudie. Men i alla fall. Jag tänkte ge lite bakgrundsfakta och lite info om studiens tyngd.

Man måste vara på hugget. Så fort man känner minsta lilla antydan till förkylning skall man genast sätta igång. Varannan timme, så länge man känner av förkylningssymptomen, ca 3 – 4 dagar. Lite meckigt men det är det värt. Själv var jag vid första försöket tyvärr lite sen på det och jag var lite slarvig med doseringen. Men ändå – ”peaken” som kom efter tre dagar var mild, varade endast i knappt 12 timmar. Själva förkylningen varade endast i 5 dagar. Andra gången var jag på det stenhårt. Förkylningen bröt knappt ut. De milda symptomen varade endast i fem dagar. Peaken märkte jag knappt av. Jag var inte trött, jag kunde jobba och träna som vanligt och jag mådde prima.

Den aktiva substansen i Coldzyme är köldanpassat Trypsin (makes sense – mot förkylning, ju…) vilket egentligen bara är ett vanligt matspjälkningsprotein som vi alla utsöndrar från bukspottskörteln. Trypsin bryter (i tarmen) ner det proteinet vi äter. Det som är lite unikt med just detta Trypsin är att det är framställt från bukspottkörteln från djuphavstorsk.

bg_orginalHur man nu kom på detta? Är djuphavstorskar mindre förkylda än gädda, bult och ulk? Strunt samma. Det intressanta är att det faktiskt finns folk som gräver ner sig i dylika ting som i slutänden visar sig vara till gagn för oss. Trypsinet funkar i slemhinnan som en barriär så att virus och bakterier inte får fäste. Vidare hävdas det att sjukdomsalstrande proteiner bryts ned och det anses främja läkningsprocessen. To good to be true? Vi får se.

Studien är gjord i Lund vid Öron- Näsa- halsklinkiken. Företaget som ligger bakom produkten heter Enzymatica och de har sitt säte i Lund vid Ideon science park. Det är de som så tacknämligt sponsrat oss med Coldzyme.

Lite kort om studien och vad orden innebär. Studien som hette Coldprev var randomiserad, dubbelblind och kontrollerad mot placebo. Detta innebär att av de personer som ingick (46 st kvinnor och män i åldern 20 – 46 år) slumpades ena hälften till att få placebo (spray utan aktiv substans) och den andra till att få verkanseld. Dubbelblind innebär att varken den som ger medicinen eller den som får den vet vad sprayen innehåller. Detta ger studien tyngd. Svaret får man först senare när man kodar upp resultaten. Det gick till som så att man på samtliga 46 st försökspersoner inokulerade (man planterar helt enkelt) en rackans massa förkylningsvirus i näsan – frivilligt får man nog utgå från… Därefter får ena hälften aktiv, den andra hälften inaktiv (placebo) substans. Sedan kollar man. Man mätte först hur mängden virus påverkades. I Coldzyme-gruppen fick man en 99 %-ig reduktion av virusmängden vilket minsann inte är så illa.

Den statistiska signifikansen var hyfsad med ett P-värde på 0,023 (anger risken för resultaten lika gärna kunde vara orsakat av slumpen). Ju lägre P-värde desto bättre. Ju närmare 1 desto uslare. Riktigt feta studier har P-värden ner mot 0,001 eller lägre men de är hiskeligt mycket större). Det andra som mättes var antalet sjukdagar. Dessa lyckades man reducera med 54% (P-värde 0,014). I framtiden planeras säkert en mycket större studie med mångfalt fler deltagare. Då bör den statistiska signifikansen öka betydligt. Men en sak jag undrar över är: Hur är det med smittsamheten? Hur påverkas den?

photoColdzyme är en mycket intressant produkt som är väl värd att testa. Framtiden får utvisa dess effekt. Till er som är fiskallergiska, hysen ick oro. Jag testade den på en kollega som är ärkeallergisk mot torsk, hon får typ andningsstillestånd och epileptiska kramper så fort hon hör orden ”kokt torsk med äggsås”.

Var rädda om er och lyssna på era kroppar.  Anders Engevall

Det här inlägget postades i 2014, Sponsorer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s