Landet bortom stjärnorna

 • photo.phpStormen viner, river och sliter. Denna – vinterns första kalla dag – biter kylan i kinder blöta av tårar. Sammanbitna käkar. Ledsna ögon.

  En ljuslåga fladdrar till. Och en till. Och en till. En efter en tänds marschaller. De fladdrande lågorna skyddas av vantklädda händer för att inte släckas av den obarmhärtiga vinden. Stillsamt och under tystnad vandrar vi genom villakvarteret som ett glittrande pärlband. Vi stannar upp. Vi är framme.

  Ur fönstren på huset framför oss strömmar ljus. Det ser varmt och ombonat ut. Tryggt. Men vi vet att sorg och smärta inte alltid syns på utsidan. Vi vet att ögon kan tindra och att munnar kan le, men att hjärtats sorg inte alltid går att se. För familjen som bor i detta hus är denna dag första dagen på ett nytt liv.Igår somnade Gustav in efter många års kamp mot cancer. Himlen fick en ny ängel och en ny stjärna tändes.

  Vi placerar marschallerna tätt tillsammans för att ge dem kraft att stå emot den skoningslösa och isande vinden. Vi står en stund tysta och med vidöppna hjärtan låter vi kärleken strömma som för att omfamna familjen med all vår värme, stöd, omsorg och omtanke. Tankar och minnen flyger. Våra lyktor bildar ett hav av ljus som visar vägen för Gustav så att han se ner från sin himmel och hitta hem.

  IMG_1403Gustav – denna lilla kille med ett hjärta av guld. Omtyckt av så många. Vi kramar varandra och delar med oss av små minnen och berättelser om hur Gustav har berört och berikat våra liv. Saker han sagt. Hur outtröttligt han kämpade. Blott 13 år gammal har han gjort avtryck i hundratals människors hjärtan.

  Idag är första dagen då cancern inte längre begränsar Gustav. Från och med idag minns vi Gustav för allt det han var. Ett lyckligt barn. En glad, trygg, förnöjd och modig liten kille som så ofta uttryckte tacksamhet för allt fantastiskt han fick vara med om. Tacksamhet för livet. För sina syskon. För sina föräldrar. Sina vänner. För all den vänlighet som han dagligen mötte från barn och från vuxna.

  IMG_0365Vi har olika minnen från våra möten med Gustav. Glada vardagsstunder såsom en fikapaus i Pålsjö skog eller ett glas saft i solen. Någon minns hur Gustav med nyfikenhet, värme och stort hjärta välkomnade och gladde sig åt nya bekantskaper. Hur han alltid var så snäll. Att han kiknade av skratt när han såg filmen Råttatouille och hur han drömde om att en dag starta sin egen restaurang – Chez Gustave. Vi ser på bilder av en leende kille med kloka ögon.

  Några av oss minns en kille som en vacker IMG_0390sommardag vinkade av ett Rynkebylag på väg mot Paris och som leendes och applåderandes välkomnade samma gäng en vecka senare vid Eiffeltornet. Känslor av lycka och minnen av glädje.

  En dag som denna känns alla ansträngningar för att stötta forskningen om barncancer som en självklar och enormt betydelsefull insats. Barn ska vara friska, busiga och fulla av liv! Varje barn borde få växa upp i en värld fylld av kärlek, vänlighet, tålamod och uppmuntran. Varje barn borde få känna sig älskad, värdefull, unik och uppskattad. Om man får växa upp i en sådan familj, bland sådana vänner och i ett sådant samhälle…vilka fantastiska människor vår värld skulle få! Lyckliga, trygga, glada, förnöjda och modiga killar och tjejer. Låt oss tillsammans besegra cancer men låt varje lite unge i övrigt få leva såsom Gustav. Som hos Gustav. Chez Gustave.

  Gustav – vi ses i Nangijala!

  Carin Cronström
  Team Rynkeby Helsingborg 2014

Annonser
Det här inlägget postades i 2014. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Landet bortom stjärnorna

 1. Så mycket kärlek och så mycket sorg……

 2. Anders skriver:

  Så otroligt smärtsamt men med också med den största kärlek som finns och där kärleken måste segra i slutet !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s