”Välgörenhet, motion, uppleveler och rökning, går det ihop…?” Krönika av Bernt Johansson

Visst gör det, läs historien om en dansk rökare som startade en rörelse som omfattar alla sakerna:
Det var 2001 och en medarbetare i Rynkeby Food hade fått nedsatt lungförmåga p.g.a. att han rökte. Att sluta röka var inte ett aleternativ för danske Knud Vilstrup.
Däremot så tänkte han göra något så att han blev sundare – men han ville också få en upplevelse av det.

Vid julbordet samma år, måhända med en Gammeldansk innanför västen, frågade Knud företagets tekniske direktör, Torben Møller-Larsen om det inte kunde vara ett spännande projekt att sponsra en grupp motionärer som cyklar till Paris för att se målgången i Tour de France.
Det tyckte Torben absolut att det var, under förutsättning att han själv fick åka med …

Med ett par hundra träningsmil i benen, 50 000 danska kronor i reskassa, en minibuss bakom och 120 mil framför sig gav de sig iväg. Det var 11 stycken, från början ganska otränade och oerfarna cyklister som trampade mot Paris. Väl framme vid Triumfbågen, en vecka senare – och några kilo lättare så såg de Touren gå i mål samma dag som de själva kom fram.

Eftersom 38 000 kronor var kvar i sponsorernas reskassa så beslöt de sig att skänka överskottet till Barncancerfonden.
Detta tyckte Knud och Torben var så lyckat att de ville göra om resan. De kände att de mådde bra av träningen, fick en upplevelse tillsammans med övriga i laget och de samlade in pengar till ett mycket angeläget ändamål. Det blev nu allt viktigare att samla pengar till Barncancerfonden.

Under några år fram till 2007 så växte gruppen till 40 cyklister. Då sade man stopp för antalet cyklister i gruppen av praktiska skäl. Idén med projektet hade spridit sig och många flera ville vara med. Då lät man ytterligare tre lag ordna sin egen tripp till Paris med samma upplägg – under villkor att de ägnade ett år åt att samla in pengar till Barncancerfonden.

Idag består Team Rynkeby av 1 200 motionscyklister och 260 funktionärer fördelade på 26 lokala lag från Sverige, Danmark, Finland, Färöarna, Norge och Australien och den insamlade summan lär i år hamna på runt 50 miljoner svenska kronor!

Många av deltagarna är fortfarande ”soffpotatisar” som rör sig för lite och vill ge sig själva en spark i baken. De ansöker om att komma med och sedan tränar de tio månader med sitt team innan det bär av. Ursprungsidén är fortfarande den samma; cykla för att bli ”sundare” och att få en upplevelse. Nu med tillägget att samla in så mycket pengar till Barncancerfonden som man kan.

Onsdag 2:a juli sätter jag mig på cykeln hemma i Tidavad, Mariestad för att under två dagar cykla de 37 milen ner till Team Rynkeby i Helsingborg. Tio dagar och 155 mil senare så rullar jag förhoppningsvis in i Paris tillsammans med ett gäng trötta men sundare skåningar.

Förutom motionen och upplevelsen av att cykla genom fem länder, så skickar vårt team på 50 personer, drygt tre miljoner till Barncancerfonden.

Hur det är med Knud Vilstups lungor och rökning idag vet jag inte. Men OM alternativet den där gången hade varit att sluta med rökningen så…?

Bernt Johansson

 

Bild

foto: expressen.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s